Natuurkampeerterrein
De Grutto
Een onverwachte oase van rust!
Direct reserveren
Natuurkampeerterrein
De Grutto
Genieten van rust en ruimte!
Direct reserveren
Natuurkampeerterrein
De Grutto
Gelegen in een historische weidenlandschap!
Direct reserveren
Natuurkampeerterrein
De Grutto
Genieten van rust en ruimte!
Direct reserveren

Het kampeerterrein

Het kampeerterrein ligt op een eeuwenoud voormalig boerenerf. De indeling van het erf en de begroeiing zijn zorgvuldig in stand gehouden, waardoor intieme kampeerveldjes zijn ontstaan met in totaal 25 plaatsen. Eén veld is ook geschikt voor campers of caravans tot 6 meter lang. Het terrein beschikt over basisvoorzieningen zoals toiletten, wasruimte, warme douches en een verblijfruimte voor als het slecht weer is in een nieuw gebouw. Ook is er een kleine speeltuin voor de kinderen.

Warm water en verlichting worden geleverd door zonne-energie. Het terrein is toegankelijk voor caravans en campers tot 6 m lang, maar beschikt niet over 230V elektra-aansluitingen.

In het gebouwtje kun je je telefoon ed op laden, via een USB of autoaansluiting. Er is een apart oplaadstation (230V ) voor elektrische fietsen. Er is geen Wifi.

Er zijn maximaal 10 parkeerplaatsen voor auto’s op het terrein. Overige auto’s parkeren langs het fietspad voor aan de weg of op het naastgelegen weiland. Voor kampeerders die op trektocht per fiets komen is altijd wel een plekje te vinden. Bij de beheerder zijn lage kampeerstoeltjes beschikbaar. Er zijn ook enkele fietsen te huur.

De Grutto wordt beheerd door een enthousiast team vrijwilligers.

Informatie

Natuurkampeerterrein De Grutto
Abtswoude 27 A
2636 EE Schipluiden

1 april t/m herfstvakantie

Camping zonder elektriciteit viert 50-jarig bestaan

lees/kijk verder (sfeerimpressie)

Greenkey

Het NIVON kiest voor milieuvriendelijk beheer en voldoet aan de eisen voor een Gouden Green Key-certificaat voor een duurzame bedrijfsvoering.

Greenkey Goud

Geschiedenis

Op de plek van Natuurkampeerterrein “De Grutto” heeft vanaf de middeleeuwen een boerderij gestaan. Eén van de beheerders heeft de bewoningsgeschiedenis van het gebied rond De Grutto verder uitgeplozen.

Omstreeks het jaar 1000 moet volgens archeologisch onderzoek de eerste boerderij op de plek van De Grutto gesticht zijn. Vanaf die tijd is in dit weidegebied altijd melk, vlees, boter en kaas geproduceerd. Via de Schie werd dit per boot naar de markten in Delft en Schiedam vervoerd. Maar de opeenvolgende bewoners hebben ook heel wat te verduren gekregen, want tot in de vorige eeuw heeft het gebied wel vijf maal onder water gestaan.

Misschien is de boerderij wel een paar keer herbouwd. Soms waren natuurrampen de oorzaak, maar een enkele keer was het opzet. Zo besloten de Staten van Holland in 1574 om het hele gebied onder water te zetten om de Spanjaarden te weren. De watergeuzen voeren toen met hun scheepjes van Schiedam naar Leiden, dat op 3 oktober door hen werd ontzet. De oudst bekende bewoner van de boerderij was Dirk Janszoon Tijssen; dat staat vermeld op een oude kaart uit 1578.

Tenslotte werden tijdens de Tweede Wereldoorlog in het voorjaar van 1944 de polders tussen Vlaardingervaart en Schie opzettelijk door de bezetters onder water gezet. Direct na de bevrijding werd begonnen met de droogmaking van de polders. Maar de fundering van de boerderij was erg verzwakt en alle bomen op het erf waren dood gegaan. De huidige grote bomen op De Grutto heeft de boer allemaal zelf geplant in de zomer van 1945. In 1960 is de oude boerderij gesloopt, omdat hij te bouwvallig was geworden.

In 1966 kon het NIVON het voormalige boerenerf in huur krijgen. Vrijwilligers gingen aan de slag om het terrein geschikt te maken als kampeerterrein. En op 4 mei 1968 is De Grutto officieel geopend.

Geschiedenis van het natuurkampeerterrein De Grutto van 1968 tot 2018

Ed Visser

Tarieven 2019

“De Grutto” is een natuurkampeerterrein van NIVON – Natuurvrienden. Leden van het NIVON kunnen hier met korting, zonder natuurkampeerkaart, overnachten. Daarnaast biedt het Nivonlidmaatschap veel andere voordelen, zoals korting op natuurvriendenhuizen in heel Europa.

Als je geen Nivonlid bent moet je een natuurkampeerkaart hebben. Het groene boekje met de natuurkampeerkaart kun je voor € 15,95 kopen bij de beheerder van “De Grutto” of vooraf bestellen via www.natuurkampeerterreinen.nl. De natuurkampeerkaart is geldig voor maximaal 4 personen en geeft toegang tot 140 andere natuurkampeerterreinen. Het Nivon-lidmaatschap is duurder, maar geeft korting en andere voordelen.

Speciale actie in 2019: kinderen gratis

 • Kinderen tot 6 jaar gratis
 • Per betalende volwassene mogen 2 kinderen ( 6 t/m 15 jaar) gratis, mits volwassene en kinderen Nivonlid zijn of worden

Speciale actie in 2019: groene boekje gratis

In 2019 een speciale actie: als je ter plekke Nivonlid wordt en een overnachting boekt, dan krijg je het groene boekje gratis. Als je al Nivonlid bent, dan kun je het groene boekje kopen voor €  10,-

Lid worden? Ga naar: ‘‘aanmelden lidmaatschap (klik hier)’

De tarieven per nacht

Natuurkampeerkaart (groene boekje)Nivonlid
Volwassenen (vanaf 16 jaar)€ 6,00€ 4,00
6 tot 16 jaar€ 4,45€ 3,00
Tent, Caravan of Camper€ 5,00€ 3,30
Parkeren Auto€ 2,-€ 2,-
2 volw+ 1 kind van 4 en 1 kind van 6+ auto€ 23,45€ 16,30
Dagbezoek tot 16.00 uur€ 1,25€ 1,25
Dagbezoek tot 22.00 uur€ 2,50€ 2,50
Nivonlid worden wat kost dat?26 jaar en ouder, eerste lid€ 40,-
26 jaar en ouder medebewoner€ 30,-
16 tot en met 25 jaar€ 30,-
6 tot en met 15 jaar € 10,-
tot en met 5 jaargratis
Maximaal per huishouden€ 90,-

Reserveren is gewenst maar zeker nodig tijdens Hemelvaart en Pinksteren, en voor groepen.

Kampeerregels

 • Caravans, vouwwagens of kampeerwagens hebben toegang als zij niet langer zijn dan 6 meter. Alleen de plaatsen op het bovenveld, andere velden zijn alleen voor tenten.
 • Het legen en schoonmaken van een chemisch toilet is niet toegestaan.
 • Van toepassing zijn de regels van de Stichting Natuurkampeerterreinen. Er zijn geen vaste of seizoenplaatsen.
 • De maximale verblijfsduur per seizoen bedraagt 28 dagen.
 • Tenten na 2 weken verplaatsen, zodat het gras weer wat kan groeien
 • De auto parkeren op de parkeerstrook, direct rechts van de ingang. Er is plek voor maximaal 10 auto’s. U mag niet buiten het hek in het weiland parkeren. Als het parkeerterreintje vol is, moet geparkeerd worden langs het fietspad aan de Abtswoude. Maar wel zo dat er voor inkomende auto’s voldoende zicht blijft op fietsers op het fietspad.
 • Honden zijn toegestaan (max 2), maar wel aan de lijn. Hondenpoep direct zelf opruimen. Honden mogen niet in het weiland komen! Langs het pad na het hek is een strook dat als hondentoilet is aangegeven. Zie het kaartje in het gebouw.
 • Hou het rustig, geen harde muziek. Geen overlast aan medekampeerders veroorzaken.
 • Vanaf 22 uur stilte. Autoverkeer vanaf de Grutto is ongewenst; hou daar rekening mee met bezoekers.
 • Sluit steeds alle hekken, want een koe in uw tent is niet ideaal. De omringende weilanden zijn van de boer, kom daar dus niet en ga daar niet spelen!
 • Volle vuilniszakken graag in de groene vuilniscontainer (geen los afval) of nog beter meenemen naar huis.
 • Wegwerp glas en oud papier niet in de vuilniszak gooien. Glas graag meenemen naar huis of in de glascontainer bij de supermarkt.
 • Groenafval mag in de ronde groene container naast de vuilniscontainer.
 • Wilt u gebruik gaan maken van de kampvuurplaats, overleg dan eerst met de andere kampeerders over het gebruik en de eindtijd. Let er op dat u niemand hindert of stoort.
 • Houdt de gemeenschappelijk ruimte schoon en neem eigen spullen mee.
 • Houdt u aan de aanwijzingen van de beheerder. Bij ernstige overlast wordt de politie ingeschakeld.
 • Als er geen terreinbeheerder is langs gekomen om met u af te rekenen, doe dan het kampeergeld met een briefje in de brievenbus van het kantoortje.

X
X